Onderhoud & Verouderen

Versnel het verouderingsproces van messing!

Het voorbereidende werk

Heeft het messing voorwerp geen of vrijwel geen beschermlaag dan kan dit gemakkelijk verwijderd worden met een mengsel van water en azijn, het beste is als dit gelijke delen zijn. Breng het mengsel aan met een borstel en maak het voorwerp handdoekdroog met een doek.

Een messing voorwerp heeft een beschermlaag zodat het niet gaat oxideren. Wanneer je het verouderingsproces wil versnellen moet messing juist wel oxideren, daarom moet deze beschermlaag verwijderd worden. Dit kan gemakkelijk met nagellakremover.

Stap 1:

Breng de nagellakremover aan op het voorwerp, dit kan simpelweg met een kwast. Het is belangrijk dat het gehele voorwerp bedekt wordt met de nagellakremover. Laat kleine voorwerpen weken in de nagellakremover. Het is belangrijk dat je rubberen handschoenen draagt en in een geventileerde ruimte werkt.

Stap 2:

Wacht een paar minuten totdat de beschermlaag begint te schilferen. Was hierna de beschermlaag eraf met heet water. Let er goed op dat de gehele beschermlaag van het messing voorwerp verwijderd is, bij moderne messing voorwerpen is de beschermlaag vaak hardnekkig, wellicht is het een paar keer nodig.

Stap 3:

Begin niet met het verouderingsproces voordat het messing voorwerp kurkdroog is, omdat anders de vloeistoffen niet goed hechten aan het messing voorwerp is dit erg belangrijk. Dit kan het beste met een warmtebron zoals een haarföhn. Wanneer dit goed gebeurd is hebben we het voorbereidende werk gehad.

Het verouderingsproces

Zout water of azijn

Wanneer het messing voorwerp kurkdroog is kan het verouderingsproces beginnen, dit kan met zout gemengd met water. 1 kilogram op 1 liter water is gebruikelijk. Meng het zout met het water zodat al het zout opgelost is. Breng dit mengsel aan met een kwast, ook hier is het weer belangrijk dat het gehele oppervlakte behandelt is met het mengsel. Wacht totdat het voorwerp droog is en herhaal dit proces zo vaak totdat je tevreden bent met het resultaat.

Dit proces kan ook met azijn, het voordeel van azijn is dat het proces sneller gaat dan zout. Om het messing voorwerp sneller droog te krijgen kan hiervoor de haarföhn weer gebruikt worden.

Ammoniak

Gebruik hiervoor een afsluitbare emmer, deze zijn te koop bij een bouwmarkt mocht je deze niet hebben. Het is belangrijk dat je geen verdunde huishoudammonia gebruikt maar heldere ammoniak.

Plaats een houten blok in de emmer en vul de emmer met ammoniak, net zo veel totdat alleen het oppervlakte van het houten blok nog droog is. Leg hierop het voorwerp en sluit de emmer af met de deksel. Laat het voorwerp een aantal uren trekken in de ammoniakdampen. laat hierna het voorwerp drogen op een natuurlijke wijze. Deze manier werkt slechts tijdelijk, dus het wordt afgeraden om het messing voorwerp daarna af te werken met een laklaag.